Governance Issues

Morele geschiktheid en onafhankelijkheid

Excellent toezichthouderschap

levignaud01-ronde-foto-orkaLe Vignaud staat voor morele geschiktheid en onafhankelijkheid. Dit zijn de eigenschappen waarmee een excellente toezichthouder zich onderscheidt.

De rol van een toezichthouder of commissaris is drieledig:

  • werkgever van directie of bestuur, een hierarchische rol;
  • sparringpartner, een adviesrol op gelijke hoogte;
  • toezichthouder in de traditionele zin van het woord.

Goed invulling geven aan deze taken is een vak. Dit is niet iets dat je ‘zomaar even doet’. Dat vergt ervaring en levenswijsheid, alsmede kennis en analyse van de risico’s van de sector waar je actief bent. Het vereist een open mind, een visie op de toekomst, de durf om te confronteren en de wil om te adviseren. Dit zijn de zogenaamde hygiëne factoren, de basis die er sowieso moet zijn.

Echt goed toezichthouderschap vraagt echter om meer competenties. Het werkelijke onderscheid wordt gemaakt door wat wij noemen morele geschiktheid en onafhankelijkheid. En laat Le Vignaud nu mensen met deze kwaliteiten kunnen bieden.

Immers: waar het meestal om draait zijn de boardroom dynamics:  de ‘tone at the top’ , de verhouding bestuur-directie met RvT/RvC en het samenspel en gedrag binnen de RvT/RvC.  Kijkend naar de diverse schandalen van de afgelopen jaren ging het nooit over de slechte invulling van de formele governance, maar altijd over hebzucht, grootheidswaanzin en narcistisch Zonnekoning gedrag. Zaken die voortkomen uit gebrek aan moreel en onafhankelijkeid.

Kennisuitwisseling

Le Vignaud hecht veel waarde aan kennisuitwisseling. Lees meer.

Commissariaten/

Toezichthouderschap

Bekijk hier de organisaties waarbij Le Vignaud een toezichthoudende rol vervult.


+31 (0)6 5195 2516
Korte Steigerstraat 8, Zaltbommel